Coasta de Azur - una din cele mai stilate statiuni


Coasta de Azur, Franta


















Cu o apa limpede si albastra si o clima excelenta, Coasta de Azur sau Riviera Franceza este una dintre cele mai stilate destinatii pentru vacanta. De-a lungul timpului a reusit sa atraga clasa de elita, artisti si actori prin asezarile somptuoase, marea albastra si stralucitoare, plajele umbrite de pini, aroma de ierburi si lavanda. Pe timpul verii, Riviera Franceza este foarte aglomerata  si, spre deosebire de alte statiuni, nu se inchide in totalitate pe timp de iarna.

Localizare
















Coasta de Azur este litoralul Marii Mediterane din partea sudica a Frantei, inclusiv statul suveran Monaco. Nu exista o granita oficiala dar, se intinde de la granita cu Italia in est pana la St.Tropez, Hyeres, Toulon sau Cassis in vest.
Cel mai mare oras din aceasta regiune este Nisa, cu o populatie de 347 060. Acesta este centrul comunitatii urbane Nisa - Coasta d’Azur reunind 24 de comune si peste 500 000 locuitori si 933 080 in zona urbana.
Coasta de Azur are o clima mediteraneana cu veri insorite, calduroase si uscate si ierni blande. Temperaturile pe timp de iarna sunt moderate iar zilele cu inghet sunt foarte rare
Istorie
Numele coastei a fost dat de scriitorul Stephen Liegeard in cartea sa “La Côte d’Azur”. Nascut in Dijon, in regiunea franceza “Cote d’Or”  al carui nume l-a adaptat schimbandu-l in “Cote d’Azur”  datorita albastrului cristalin al Marii Mediterane.
Pana la sfarsitul secolului XVIII, regiunea cunoscuta mai tarziu drept “Coasta de Azur” a fost o regiune saraca, cunoscuta mai mult pentru pescuit, plantatiile de masline si cultivarea florilor pentru parfum (fabricat in Grasse)
O noua faza a inceput astfel la sfarsitul secolului XVIII cand coasta a devenit o statiune balneoclimaterica la moda pentru elita britanica.
Referitor la  acest aspect, istoricul francez Paul Gonnet a scris ca Nisa a fost plina de “o colonie de femei engleze palide si apatice si o lista nesfarsita de fii ai nobilimii la un pas de moarte”

Unde facem shopping














Riviera Franceza este un paradis pentru iubitorii de shopping. Shopping-ul constituie o modalitate preferata de petrecere a timpului liber; pentru a observa viata la tara, a intalni oameni si a va lua ceva special pentru acasa.
Exista multe magazine de suveniruri, studiouri de arta, galerii ale unor artisti, parfumerii  (o adevarata industrie intr-o casuta), si multe buticuri - afaceri de familie.
Prin urmare, aveti multe oportunitati pentru a gasi ceva pentru a savura si a va reaminti de numeroasele arome, privelisti, mancaruri si alte amintiri din Coasta de Azur.
Fiecare sat si oras dispune de piete de antichitati, obiecte de colectie, mancare, flori, haine si alte obiecte, magazine pentru daruri, bijuterii, arta, ierburi, fabrici si specialitati regionale.
In Vallauris, veti gasi bulevardul Clemenceau iar in Cannes, exista strada d’Antibes, presarata cu magazine ale designerilor internationali care contribuie la ultimele cumparaturi de lux.
In apropiere, strada Meynadier are multe buticuri si magazine mai mici, cu preturi rezonabile precum si magazine alimentare, magazine ecologice, macelarii si alte magazine micute.

Ce mancam



















Leagan al gastronomiei provensale, pietele prezinta in fiecare oras si sat garantii ale traditiei culinare mediteraneene.
Amestecul subtil de fructe si legume, uleiul de masline si condimentele, bucataria provensala este o fuziune intre produsele proaspete ale pamanatului si ale marii.
Bucataria din aceasta regiune este una de tip de mediteranean, savuroasa, aromata si sanatoasa.
Pietele sunt incarcate cu produse locale de sezon precum ardeii grasi, rosiile, smochinele, pepenii, ciresele, piersicile si maslinii. Printre condimentele importante se numara usturoiul, rozmarinul, cimbrul si maghiranul.
Partea de est a Coastei de Azur are specialitati culinare cu un accent mai puternic italienesc: clatite de socca, pissaldière, pizza cu ceapa, hamsii si masline negre; pistou, supa de legume cu busuioc; flori de dovlecel umplute; pan bagnat, un rulou mare umplut cu salade Niçoise (rosii cu hamsii, oua fierte tari si masline, uneori ton si fasole)
In ceea ce priveste bauturile care vreti sa le savurati alaturi de mancare, nu trebuie sa va faceti griji, aceasta zona este renumita pentru vinurile de masa. Incercati vinul local “vin de pays” sau vinuri mai scumpe precum Corbieres, Nimes, Minervois Fitou si Cotes de Rousillon

Plaje si sporturi acvatice













Daca sunteti in cautarea chintesentei din experienta de pe plajele Coastei de Azur, puteti incerca apa Mediteranei de un albastru intens intr-un contrast splendid cu peisajele care se desfasoara din Monaco pana in Cannes.
Pentru a satisface dorintele turistilor sai, Riviera Franceza propune o gama de activitati nautice la care pot visa iubitorii marii. Valul, ski-ul nautic, surf si jet ski.
Plaja du Buse
Plaja du Buse se afla la o scurta plimbare de - a lungul drumului Le Corbusier de la gara Cabbé Roquebrune. Aduceti propria umbrela de soare si daca nu v-ati pregatit pentru picnic exista un magazin cu bauturi racoritoare in partea de vest a plajei.
Pasionatii deltaplanului vor alege sa se indrepte spre vest catre plaja Golfe Bleu, o alta fasie de plaja care a devenit neoficial taramul de aterizare pentru iubitorii deltaplanului
Plaja Mala
La o plimbare de 10 minute distanta de drumul Basse Coirniche se afla plaja Mala, o mica fasie de pietris a Coastei de Azur desprinsa parca dintr-un peisaj al Insulelor
Caraibe.
Inconjurata de stanci, adancuri de un turcoaz limpede, peisaje de vis si o locatie izolata, plaja Mala atrage tineretul din Monaco (cei care vin cu barca), italieni dar si familii cu copii mici.
Plaja Hi - Nisa
Curbura sclipitoare din Golful Ingerilor a devenit si mai stralucitare de cand Plaja Hi a fost creata in Nisa, in vara anului 2008.
Aceasta plaja “urbana” privata este impartita in 3 zone, cu diferite modele de sezlonguri: Hi - Play, o sectiune destinata familiilor, cu mini-corturi pentru copii; Hi - Energy, care include un salon cu minicabane din lemn pentru bauturi si mancare si Hi - Relax, o sectiune cu multe plante, cu hamacuri si un spatiu de masaj.

 5 lucruri care nu trebuie ratate:
1. Palais du Prince, resedinta familiei Grimaldi din Monaco
2. Cours Miabeau, renumitul bulevard marginit de copaci, realizat pe locul vechilor metereze
3. Cannes - unul dintre cele mai fascinante orase din sudul Frantei
4. Te poti bucura de calitatile deosebite ale trufelor
5. Château d'If

Clima

                      Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)      18   22   26   29   29    25     21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu