Zakynthos - insula preferata a zeilor



Insula Zakynthos se spune ca a fost preferata zeilor Artemis si Apolo datorita peisajelor idilice, a minunatelor plaje, a apelor adanci si clare, a pesterilor de pe coaste si a apusurilor magice.



















Descriere Zakynthos
Situata la 300 km vest de Atena, insula Zakynthos din Grecia ofera turistului posibilitatea de a vizita cu usurinta si alte insule din Marea Ionica.
Zakynthos este si o insula a contradictiilor: munti cu paduri de pin, campii fertile, numeroase plaje si coaste punctate de pesteri spectaculoase.
Plantatiile de maslini si de citrice, precum si padurile de pin sunt o priveliste destul de comuna, mai ales in zonele de deal.
Plajele sunt rasfirate de-a lungul coastelor de nord, sud si est, iar cele mai intinse si mai cautate se afla pe coasta sudica a insulei.
Se poate spune ca aici se simte cel mai bine pulsul turismului din Zakynthos, zona atragand vizitatori din toata Europa pana in luna octombrie.

Istorie Zakynthos
Insula a fost descoperita de Zakynthos, fiul lui Dardanos, regele Troiei.
A fost stapanita de Ulise, regele Itacai si ocupata pe rand de macedoneni, romani, britanici, venetieni, francezi, italienii din Napoli si turci.
Toate aceste dominatii au lasat urme adanci in cultura, arhitectura si stilul de viata de aici.

Cum te distrezi


















Poti alege sa faci plaja si sa inoţi in apele cristaline ale marii, sa faci scufundari sau o croaziera in jurul insulei, expeditii montane sau doar sa te relaxezi, inspirat de atmosfera pasnica a insulei.
In oricare statiune vei putea sa te bucuri de sporturi nautice ca surfing-ul si schiul nautic, iar in Skinari, Keri, Alykes sau Marathonissi vei putea sa te distrezi si intr-o expeditie de pescuit.
Cei care iubesc viata de noapte pot sa stea linistiti. Capitala si zonele turistice sunt impanzite cu discoteci, cluburi, pub-uri si baruri.

Shopping

















Insula Zakynthos este recunoscuta pentru productia de masline, ulei de masline si vinuri.
Alte produse locale care merita atentie sunt apa de colonie din iasomie (cea mai raspandita floare de aici), artefactele din piele si bijuteriile.
Magazinele cu suveniruri sunt deschise de luni pana vineri de la ora 9 dimineata pana seara tarziu.

Ce mancam















Nu rata specialitatile culinare pe care insula ti le pune la dispozitie: branza lodotiri, pui umplut, iepure umplut, tocana de ceapa, skordostoumbi melitzana (tocana de vinete in sos de ceapa), ostropel de vita, tsilipourlo (o mancare de Paste din maruntaie de ied sau miel).
Localnicii stau bine si la capitolul deserturi. Vei putea incerca nuga mandolato sau pasteli (seminte de susan caramelizate cu miere).

Excursii optionale
- Excursie cu vaporul la plaja navagio
- Turul insulei
- Olympia – locul nasterii Jocurilor Olimpice
- Kefallonia

Clima
                      Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)     18   24   28   32   32    28     24

Muntenegru - perla ascunsa a Mediteranei



Muntenegru iti va oferi posibilitatea si satisfactia petrecerii unei vacantei intr-un loc de o frumusete unica. Vei fi coplesit de peisaje de o diversitate uimitoare, de la plaje cu nisip fin si soare imbietor la munti inalti presarati cu lacuri cu apa. Muntenegru, este cunoscuta si drept “perla ascunsa a Mediteranei”.

Descriere Muntenegru
In aceasta tara, ritmul calm si confortul vietii cotidiene sunt condimentate de eleganta tarmului vechilor orase litorale cu traditia lor maritima si influentele italiene si de frumusetea naturii salbatice.
Marele poet romantic englez, Lord Byron, a descris litoralul muntenegrean drept cea mai frumoasa atingere dintre pamant si mare.
Istoria turismului muntenegrean a inceput in secolul XIX cand aceasta provincie a Imperiului Austro-Ungar a devenit destinatia favorita a aristocratiei si a familiei imperiale.
 
Geografia pe scurt


















Muntenegru este un stat din sudul Europei cu o populatie de 621.000 de locuitori.
Capitala tarii este orasul Podgorica, iar limba oficiala este sarba. Pe langa aceasta, in administratia locala este folosita, unde este cazul, limba albaneza.
Aceasta mica tara le are pe toate. In nord exista peste 20 de varfuri ce depasesc 2000 m, in timp ce pe coasta Adriaticii se afla 73 km de plaja strajuita de creste destul de inalte.
Plajele sunt acoperite cu nisip grunjos, dar exista multe golfuri si golfulete in care vei putea gasi cel mai fin nisip de pe Coasta Dalmata.
Peisajele spectaculoase din nord si nord-est sunt in mare parte rezultate in urma erodarii din ultima era glaciara. Pe teritoriul Muntenegrului se afla cel mai sudic fiord continental.

Cum te distrezi
















Printre cele mai vizitate se numara orasul fortificat din Budva si digurile sale, de pe care te vei putea bucura de o priveliste de neuitat asupra orasului, a marii si a insulei Sveti Nikola.
S-au pastrat aici doua porti din secolul xv: Poarta marina si Poarta continentala. In apropierea curtii se afla muzeul de arheologie care gazduieste in special artefacte antice.
Daca vei dori sa iti petreci timpul intr-un mod cat mai activ cu putinta, vei putea incerca: schiul acvatic, paragliding-ul, barca zburatoare de cauciuc, bungee jumping-ul, sau vei putea face diferite excursii.
Pietrisul fin, marea limpede ca lacrima si multe posibilitati de distractie, toate acestea la un loc inseamna Plaja Slava.

Ce mancam

















Muntenegru este o tara fascinanta si prin cultura sa. Aici se impletesc stravechi influente bizantine cu cele austro-ungare, venetiene si islamice. In arta si in arhitectura, stilul gotic se imbina cu renascentismul si barocul.
Toate aceste influente sunt foarte prezente si in arta culinara. Vei gasi aici mancaruri asemanatoare cu cele romanesti, dar si delicatese mediteraneene, precum scoicile, calamarii, caracatita sau mancaruri traditionale muntenegrene.
Specialitatile culinare specifice sunt: pljeskavica (un soi de hamburger facut din ingredientele alese de cumparator), cevapi (varianta sarbeasca a micilor) sau ciorbele de peste riblja sau teleca corba.

Zone turistice din Muntenegru:
Becici

Budva

Cetinje

Herceg Novi

Petrovac

Przno

Sutomore

Ulcinj

Iata cateva dintre locurile pe care merita sa le vezi:
 - Ulcinj Vechia
- Biogradska Gora
- Manastirea Ostrog
- Parcul national Durmitor
- Golful Boka Kotorska
- Riviera Budva
- Riviera Ulcinj
- Parcul national al Lacului Sakadar
- Valea Zeta
- Statiunea Dealul Budva
- Ulcinj Vechia
- Biogradska Gora
- Manastirea Ostrog
- Parcul national Durmitor
- Golful Boka Kotorska
- Riviera Budva
- Riviera Ulcinj
- Parcul national al Lacului Sakadar
- Valea Zeta
- Statiunea Dealul Budva

Excursii optionale:
- Turul Muntenegrului
- Orasul Dubrovnik cu autocarul
- O zi in Golful Kotor
- Lacul Skadar, cu autocarul si vaporasul
- Fish Picnic pe vaporas
- Safari pe munte

Clima
                        Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)       14   18   23  27   25    20    17

Coasta de Azur - una din cele mai stilate statiuni


Coasta de Azur, Franta


















Cu o apa limpede si albastra si o clima excelenta, Coasta de Azur sau Riviera Franceza este una dintre cele mai stilate destinatii pentru vacanta. De-a lungul timpului a reusit sa atraga clasa de elita, artisti si actori prin asezarile somptuoase, marea albastra si stralucitoare, plajele umbrite de pini, aroma de ierburi si lavanda. Pe timpul verii, Riviera Franceza este foarte aglomerata  si, spre deosebire de alte statiuni, nu se inchide in totalitate pe timp de iarna.

Localizare
















Coasta de Azur este litoralul Marii Mediterane din partea sudica a Frantei, inclusiv statul suveran Monaco. Nu exista o granita oficiala dar, se intinde de la granita cu Italia in est pana la St.Tropez, Hyeres, Toulon sau Cassis in vest.
Cel mai mare oras din aceasta regiune este Nisa, cu o populatie de 347 060. Acesta este centrul comunitatii urbane Nisa - Coasta d’Azur reunind 24 de comune si peste 500 000 locuitori si 933 080 in zona urbana.
Coasta de Azur are o clima mediteraneana cu veri insorite, calduroase si uscate si ierni blande. Temperaturile pe timp de iarna sunt moderate iar zilele cu inghet sunt foarte rare
Istorie
Numele coastei a fost dat de scriitorul Stephen Liegeard in cartea sa “La Côte d’Azur”. Nascut in Dijon, in regiunea franceza “Cote d’Or”  al carui nume l-a adaptat schimbandu-l in “Cote d’Azur”  datorita albastrului cristalin al Marii Mediterane.
Pana la sfarsitul secolului XVIII, regiunea cunoscuta mai tarziu drept “Coasta de Azur” a fost o regiune saraca, cunoscuta mai mult pentru pescuit, plantatiile de masline si cultivarea florilor pentru parfum (fabricat in Grasse)
O noua faza a inceput astfel la sfarsitul secolului XVIII cand coasta a devenit o statiune balneoclimaterica la moda pentru elita britanica.
Referitor la  acest aspect, istoricul francez Paul Gonnet a scris ca Nisa a fost plina de “o colonie de femei engleze palide si apatice si o lista nesfarsita de fii ai nobilimii la un pas de moarte”

Unde facem shopping














Riviera Franceza este un paradis pentru iubitorii de shopping. Shopping-ul constituie o modalitate preferata de petrecere a timpului liber; pentru a observa viata la tara, a intalni oameni si a va lua ceva special pentru acasa.
Exista multe magazine de suveniruri, studiouri de arta, galerii ale unor artisti, parfumerii  (o adevarata industrie intr-o casuta), si multe buticuri - afaceri de familie.
Prin urmare, aveti multe oportunitati pentru a gasi ceva pentru a savura si a va reaminti de numeroasele arome, privelisti, mancaruri si alte amintiri din Coasta de Azur.
Fiecare sat si oras dispune de piete de antichitati, obiecte de colectie, mancare, flori, haine si alte obiecte, magazine pentru daruri, bijuterii, arta, ierburi, fabrici si specialitati regionale.
In Vallauris, veti gasi bulevardul Clemenceau iar in Cannes, exista strada d’Antibes, presarata cu magazine ale designerilor internationali care contribuie la ultimele cumparaturi de lux.
In apropiere, strada Meynadier are multe buticuri si magazine mai mici, cu preturi rezonabile precum si magazine alimentare, magazine ecologice, macelarii si alte magazine micute.

Ce mancam



















Leagan al gastronomiei provensale, pietele prezinta in fiecare oras si sat garantii ale traditiei culinare mediteraneene.
Amestecul subtil de fructe si legume, uleiul de masline si condimentele, bucataria provensala este o fuziune intre produsele proaspete ale pamanatului si ale marii.
Bucataria din aceasta regiune este una de tip de mediteranean, savuroasa, aromata si sanatoasa.
Pietele sunt incarcate cu produse locale de sezon precum ardeii grasi, rosiile, smochinele, pepenii, ciresele, piersicile si maslinii. Printre condimentele importante se numara usturoiul, rozmarinul, cimbrul si maghiranul.
Partea de est a Coastei de Azur are specialitati culinare cu un accent mai puternic italienesc: clatite de socca, pissaldière, pizza cu ceapa, hamsii si masline negre; pistou, supa de legume cu busuioc; flori de dovlecel umplute; pan bagnat, un rulou mare umplut cu salade Niçoise (rosii cu hamsii, oua fierte tari si masline, uneori ton si fasole)
In ceea ce priveste bauturile care vreti sa le savurati alaturi de mancare, nu trebuie sa va faceti griji, aceasta zona este renumita pentru vinurile de masa. Incercati vinul local “vin de pays” sau vinuri mai scumpe precum Corbieres, Nimes, Minervois Fitou si Cotes de Rousillon

Plaje si sporturi acvatice













Daca sunteti in cautarea chintesentei din experienta de pe plajele Coastei de Azur, puteti incerca apa Mediteranei de un albastru intens intr-un contrast splendid cu peisajele care se desfasoara din Monaco pana in Cannes.
Pentru a satisface dorintele turistilor sai, Riviera Franceza propune o gama de activitati nautice la care pot visa iubitorii marii. Valul, ski-ul nautic, surf si jet ski.
Plaja du Buse
Plaja du Buse se afla la o scurta plimbare de - a lungul drumului Le Corbusier de la gara Cabbé Roquebrune. Aduceti propria umbrela de soare si daca nu v-ati pregatit pentru picnic exista un magazin cu bauturi racoritoare in partea de vest a plajei.
Pasionatii deltaplanului vor alege sa se indrepte spre vest catre plaja Golfe Bleu, o alta fasie de plaja care a devenit neoficial taramul de aterizare pentru iubitorii deltaplanului
Plaja Mala
La o plimbare de 10 minute distanta de drumul Basse Coirniche se afla plaja Mala, o mica fasie de pietris a Coastei de Azur desprinsa parca dintr-un peisaj al Insulelor
Caraibe.
Inconjurata de stanci, adancuri de un turcoaz limpede, peisaje de vis si o locatie izolata, plaja Mala atrage tineretul din Monaco (cei care vin cu barca), italieni dar si familii cu copii mici.
Plaja Hi - Nisa
Curbura sclipitoare din Golful Ingerilor a devenit si mai stralucitare de cand Plaja Hi a fost creata in Nisa, in vara anului 2008.
Aceasta plaja “urbana” privata este impartita in 3 zone, cu diferite modele de sezlonguri: Hi - Play, o sectiune destinata familiilor, cu mini-corturi pentru copii; Hi - Energy, care include un salon cu minicabane din lemn pentru bauturi si mancare si Hi - Relax, o sectiune cu multe plante, cu hamacuri si un spatiu de masaj.

 5 lucruri care nu trebuie ratate:
1. Palais du Prince, resedinta familiei Grimaldi din Monaco
2. Cours Miabeau, renumitul bulevard marginit de copaci, realizat pe locul vechilor metereze
3. Cannes - unul dintre cele mai fascinante orase din sudul Frantei
4. Te poti bucura de calitatile deosebite ale trufelor
5. Château d'If

Clima

                      Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)      18   22   26   29   29    25     21

CORFU - Farmecul Lagunei Albastre

O data ajunsi in Corfu vei fi surprins de peisajele minunate, de farmecul lagunei albastre si de apa turcoaz a Marii Ionice. Orasul Corfu Town supranumit si mica Venetie, capitala insulei, este cel mai mare oras de pe insula. Se spune ca cine ajunge pe insula si viziteaza Corfu Town la asfintitul soarelui, unde se poate vedea Albania de la inaltime, se va indragosti etern de aceste meleaguri.

Plimbări pe strazile inguste din Corfu Town
















Cu vilele în culori pastel, oraşul veneţian Corfu este parcă desprins dintr-o pictură. Priveşte spre mare din Noua Fortăreaţă, contemplă sculptura antică greacă în Muzeul de Arheologie şi mergi în magazine pentru lemn de măslin local şi lichior kumquat (de citrice), de vânzare pe străduţele labirintice. Oraşul bizantin Perithia, aflat la poalele Muntelui Pantokrator, te poartă în istorie. În sud vei descoperi Achilleon, palatul de vară al împărătesei Elisabeta a Austro-Ungariei, amplasat într-o grădină răcoroasă.

Preparate culinare la tavernele din Corfu




















Alimente autentic greceşti, mic dejun englezesc, gyros (un fel de shaorma) – le vei gasi pe toate. Pe străduţele dosite din oraşul Corfu, tavernele îţi oferă mâncarea favorită la lumina lumânărilor. Poţi alege Bourdeto (peşte într-o tocăniţă de tomate şi ardei ), Pastitsada (carne de vită servită într-o caserolă cu paste făinoase), prăjituri cu smochine şi kataifi (pregătită cu miere, nuci, migdale şi suc de portocale). Într-una din seri optează pentru o cină cu delicatese italiene la lumina cetăţii din port! Tavernele familiale de aici te întâmpină cu peşte şi preparate delicioase în stil mediteraneean.

Nopţi petrecăreţe in Corfu
















Urmează exemplul corfiţilor şi începe seara cu o volta (plimbare). Admiră apusul de soare sub arcadele elegante de pe strada Liston din oraşul Corfu sau alătură-te tinerilor petrecăreţi în lounge-barurile cu piscine şi în cluburile care căptuşesc strada Ethnikis Antistaseos, vizavi de Noul Port. Pentru băutură pe cinste şi petreceri pe măsură, cea mai potrivită este staţiunea Kavos, unde DJ-ii mixează în cluburile Future şi Atlantis. Pub-urile englezeşti, barurile karaoke şi nopţile greceşti cu dans sirtaki predomină în resorturile Ipsos, Roda şi Sidari.

Paleokastritsa – paradisul turcoaz din Corfu

















Dacă trebuie să alegi o singură staţiune din Corfu pentru vizită, atunci aceea trebuie să fie Paleokastritsa. Este incredibil de frumoasă, cu stânci înalte, mai multe golfuleţe cu apă turcoaz şi o mănăstire minunată, iar iahturile de lux călătoresc agale pe fundalul creat de frumoasele dealuri verzi. Stâncile şi peşterile flanchează golfurile sale şi marea de un albastru imaculat este numai bună pentru scufundări. Ai de bifat câteva excursii pitoreşti la ruinele unui castel venţian din secolul XIII, să te plimbi cu bărcuţa la peşterile din apropiere şi să explorezi la pas Valea Ropa, ideală pentru echitaţie şi cele mai bune cursuri de golf. Te poţi relaxa pe şase plaje diferite, retrase, cu nisip fin şi prundiş închise de stânci înalte, promontorii împădurite, plantaţii de măslini, portocali, lămâi şi chiparoşi.

Sejururile agentiei Bali Tour va ofera posibilitatea sa ajungeti si sa vizitati insula Corfu, putei alege din numeroasele oferte de cazare fie in vile sau hoteluri de 5*.

Traditie si natura in Costa del Sol

De la vechiul sătuc pescăresc, la una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Frumusețile naturale din coasta însorită, îmbinate cu capodoperele construite de mâna omului oferă Costei del Sol o magie pe care puține locuri o dețin.  Costa del Sol a străbătut un drum lung, însă tradițiile și mărcile istorice ale acestor meleaguri au rămas bine prezervate în muzeele și operele de artă de aici.

Plaje naturale



















Apele turcoaz alunecă ușor pe malul plajelor albe și negre, ale căror nisipuri ard sub razele puternice ale soarelui timp de 300 de zile pe an. Pentru adăpost, te poți refugia în unul din numeroasele baruri, pub-uri sau chiar restaurante din apropiere. Acesta este locul în care rutina nu are ce căuta! De la plaja San Pedro, la Neuva Andalucia, poți petrece săptămâni întregi fără să descoperi pe toate întinderile de nisip.

Istoria și arta, mereu prezente

















O plimbarea agale prin orașele de pe coasta însorită îți va oferi ocazia de a întâlni câteva monumente istorice impresionante și castele ale dinastiilor care domneau in vremurile antice și medievale. Fenicieni, greci. Romani, vandali sau vizigoți au dominat, pe rând, aceste meleaguri. Numeroasele castele, fiecare construit în stilul său propriu, cu propria unicitate și atracție, sunt risipite din loc în loc pe toată coasta. Castelul alb Las Murallas del Castillo este un exemplu perfect al capodoperelor construite de om aici și atrage mulțimi de mii de oameni.
Regiunea Andalucia nu stă deloc prost nici la capitolul artistic, dat fiind faptul că frumusețile sale naturale și peisajele de vis atrag foarte mulți artiști din jurul lumii. Galeriile de aici găzduiesc opere de artă celebre, ale unor poictori legendari precum Picasso sau Salvador Dali.

Toreadorii tradiționali



















Ca în orice alt colț din Spania, aici există o întreagă tradiție a luptelor cu tauri. Considerat atât eveniment sportiv cât și activitate artistică, toreadorii neînfricați dau dovada de talent, răbdare, intuiție și tact înfruntând tauri în ring. Cu toarte că acest sport antic ar putea fi interzis în multe localități din Spania, Andalucia încă oferă fanilor o tribună în care pot admira iscusința toreadorilor.

Programul Travel Senior al agentiei Bali Tour va ofera posibilitatea sa ajungeti in aceste locuri minunate