SICILIA - cea mai mare insula din Mediterana



Sicilia este locul care satisface toate cerintele celor care o aleg o destinatie de vacanta, indiferent daca este vorba despre iubitorii de plaje, de mare si de natura sau de pasionatii de arta, cultura sau istorie.
Sicilia cea mai mare insula din Mediterana.

Descriere Sicilia


Sicilia este un taram aparte, o insula separata de restul Italiei nu numai de mare, ci si de secole de experiente istorice si culturale.
Este o parte importanta a tarii, despre care marele scriitor german Johann Wolfgang Goethe, profund impresionat de frumusetile insulei, spunea: Sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia intregii tari.

Geografie pe scurt Sicilia
















Insula Sicilia este o continuare a lantului format din Muntii Apenini si Atlas.
Drept urmare, formele de relief care se succed aici sunt: o regiune muntoasa care se intinde de la nord la est, urmeaza apoi un platou central, iar apoi o zona mai joasa spre sud, care in apropierea coastei devine o campie fertila.
Cele noua provincii din care este alcatuita sunt urmatoarele: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa, Trapani.
Principalele orase ale insulei sunt: Palermo, Catania, Siracusa, Agrigento, Messina, Caltanissetta, Trapani, Enna si Ragusa.
Etna, cel mai mare vulcan din Europa, este situat in provincia Catania si domina estul si o parte din centrul Siciliei.
Coastele de nord, est si vest au o clima mai blanda decat cele din sud, iar mediile anuale sunt in jurul valorii de 18° C.
Precipitatiile practic sunt inexistente din luna iunie pana in septembrie. Vara bate destul de des scirocco-ul, un vant fierbinte originar din Sahara.
Cateva informatii istorice
Sicilia se afla la punctul de intalnire a celor mai mari culturi si civilizatii din bazinul Marii Mediterane.
In mod firesc, acest pamant a fost vizitat de-a lungul vremii de fenicieni, greci, romani, bizantini, arabi, normanzi, fiecare lasand pe insula puternice influente ale culturii proprii.
Conducatori greci, emiri arabi, episcopi bizantini si imparati romani, toti si-au adus aportul pentru a transforma Sicilia in ceea ce a devenit in zilele noastre.
Mostenirea lor culturala e impresionanta. Putem gasi aici asezări feniciene, orase punice, temple grecesti, amfiteatre romane, castele arabe si 30 de secole de istorie care se reflecta cel mai bine in arta.

Cum te distrezi
















Palermo, orasul cel mai mare si mai cosmopolit din Sicilia este unul dintre cele mai animate din intreaga Italie.
Aici vei gasi o multime de modalitati de distractie in timpul noptii. Cluburile din Palermo sunt renumite pentru atmosfera lor frenetica, pentru eleganta si originalitate.
Si Catania este un oras plin de viata, cu un centru aglomerat si o viata de noapte remarcabila. Pentru cei care doresc sa petreaca pana in zori, pub-urile si barurile de aici au tot ceea ce trebuie.
Doua dintre cele mai renumite baruri din Catania sunt: Nievski, primul bar din Catania, si Royal Pub Ceres.

Shopping


















Indiferent daca esti in cautarea unui simplu suvenir sau a unei delicatese regionale sau doresti sa ai o ampla dupa-amiaza de shopping, in Sicilia ai la dispozitie o paleta larga de posibilitati.
Pietele insulei iti vor oferi o experienta de neuitat. Turistii pot achizitiona de aici obiecte de artizanat de calitate, obiecte din ceramica, antichitati si artefacte la preturi convenabile.
Agrigento este recunoscut pentru obiectele din piele. Exista foarte multe magazine de unde iti vei putea achizitiona haine, pantofi, accesorii si obiecte lucrate manual de cea mai buna calitate.
Cele mai inspirate suveniruri siciliene, pe care ti le recomandam cu caldura sunt: vinul de migdale (Vino di Mandorla), rosiile uscate la soare, condimentele naturale (oregano si busuioc), pastele facute in casa, Tuna bottarga (icre de ton sarate pastrate in forma initiala) si ceramica decorata cu trinacria, simbolul Siciliei.

Ce mancam
















Sicilienii prefera produsele naturale. De aceea se foloseste in bucataria lor multa verdeata si zarzavaturi. Produsele lactate au un loc specific, iar carnea se gateste in cantitati mici.
Alte produse traditionale sunt uleiurile in diverse sortimente, painea, oregano si rosiile.
In bucataria siciliana exista un fel principal de mancare, pastele, care se pregatesc in diverse feluri: cu rosii, sardele, zarzavat, la cuptor, vinete sau urda sarata.
Emblema bucatariei siciliene o reprezinta arancinele, care sunt chiftele umplute cu carne si mazare sau cu sunca si branza.
Vinurile de aici erau considerate cu ceva timp in urma drept unele dintre cele mai bune din Italia.
Deserturile cele mai renumite sunt: ciocolata de Modica cunoscuta in toata lumea, dulciurile cu migdale si branza ricotta, inghetata, cannoli, biancomangiare, braccilatte, pignoli, bruccellati si prajiturile cu susan.

Excursii  optionale

- Palermo
- Catania
- Taormina

12 lucruri care trebuie facute în Sicilia

1. Viziteaza Stromoboli, celebra insula a indragostitilor Ingrid Bergman și Roberto Rossellini.
2. Descopera Insula Malta si La Valletta, oras modern dar vechi de peste 400 ani.
3. O excursie la Etnaland este un prilej de distractie excelent pentru familiile cu copii si nu numai.
4. Viziteaza cateva situri arheologice, pentru a intelege o parte din istoria si cultura acestei zone.
5. Porneste intr-o aventura de neuitat vizitand Muntele Etna.
6. Comanda cat mai multe tipuri de mancare traditionala.
7. Relaxeaza-te intr-o croaziera spre Insulele Eoliene, miticele insule ale Odiseei. 
8. Exploreaza regiunea viticola a insulei descoperind o parte din traditia acestei tari.
9. O excursie in Muntii Nebrodi iti vor permite sa faci cateva poze extraordinare.
10. Incearca scuba-diving in apele Insulelor Eoliene si descopera luxurianta viata marina.
11. Descopera superbele orase ale insulei: Taormina, Catania, Siracusa, Palermo, Messina si Cefalu sau oaza Vendicari.
12. Viziteaza L’Angelo del Papiro si invata cum sa transformi planta de papyrus in hartie, utilizand metode vechi de peste 5000 de ani.

Clima
                        Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)        20   24   27  30   30    28     25


BUDAPESTA - Parisul de Est



Supranumit si Parisul de Est - Budapesta este un oras deosebit, care are numeroase cladiri frumoase, majoritatea fiind restaurate dupa cel de-al doilea razboi mondial.














Descriere destinatie
Budapesta este capitala si cel mai mare oras al Ungariei. A avut o istorie bogata si fascinanta si, desi s-a extins intr-un oras modern, pastreaza mult din farmecul sau original.
Budapesta este singura capitala din lume care are izvoare termale, iar o parte din acestea au efecte medicinale datorita mineralelor importante pe care le contin. Exista un sistem remarcabil de pesteri format de apele termale. Acestea au fost folosite timp de sute de ani, fiind foarte utile in timpul razboaielor si al invaziilor.

Geografia pe scurt
Orasul Budapesta este inconjurat de judetul Pest si are o suprafata de 525 km patrati. Altitudinea minima este de 96 metri, iar altitudinea maxima este de 527 m (Muntele Janos).
Dunarea traverseaza capitala Ungariei de la nord la sud, impartind orasul in doua parti. Pe partea dreapta exista munti si dealuri, iar pe partea stanga se afla campia Pestei. Buda este zona de locuita a orasului, iar Pesta reprezina un centru comercial, industrial, administrativ si de divertisment.

Mituri si istorie
Prima asezare de pe teritoriul Budapestei a fost construita de catre celti, iar mai tarziu a fost ocupata de catre romani. Asezarea romana Aquincum a devenit orasul principal al Panoniei. Astazi, aceasta zona corespunde cartierului Obuda.
Tratatul de pace din anul 829, adauga Panonia Bulgariei. Budapesta a aparut din doua fronturi militare bulgare, cetatile Buda si Pesta, situate pe cele doua maluri ale Dunarii.
Maghiarii, condusi de Arpad, s-au stabilit in teritoriu la sfarsitul secolului al IX-lea, iar un secol mai tarziu s-a format oficial Regatul Ungariei. Invazia tatarilor din secolul al XIII-lea, a dovedit ca apararea este foarte dificila pe o campie. Prin urmare, regele Bela al IV-lea al Ungariei a ordonat construirea unor ziduri de piatra in jurul oraselor si a stabilit propriul sau palat regal pe dealurile din Buda. In anul 1361, Buda devine capitala Ungariei.
Otomanii au jefuit orasul Buda in 1526, l-au asediat in 1529 si in cele din urma l-au ocupat in anul 1541. Ocupatia turcilor a durat mai mult de 140 de ani, iar in timpul acesteia multi crestini au devenit musulmani.
In 1686, la doi ani dupa atacul nereusit asupra orasului Buda, o noua campanie a inceput pentru a intra in capitala Ungariei. De aceasta data, o armata de doua ori mai mare a reusit sa recucereasca orasul, iar in cativa ani, majoritatea teritoriilor ungare au fost luate de la turci. In anul 1718 intreg Regatul Ungariei a fost scos de sub dominatie otomana. Ungaria a devenit parte a Imperiului Habsburgic, iar in 1867 a luat nastere Imperiul Austro-Ungar. Podul care leaga Buda cu Pesta a fost deschis in anul 1849, iar in 1873 Buda si Pesta s-au unit cu o a treia parte, Obuda, creand astfel metropola Budapesta.
Secolul al XIX-lea a fost dominat de o lupta a Ungariei de a-si castiga independenta. In 1918 Austro-Ungaria s-a prabusit, iar Ungaria si-a declarat independenta.

Shopping













Multe mall-uri au fost construite in ultimii ani in Budpaesta, iar o mare parte din brandurile internationale cunoscute au magazine in oras. Magazinele sunt deschise de luni pana vineri si jumatate de zi sambata.
Principala zona comerciala se afla in Pesta, iar Strada Vaci este una dintre cele mai frumoase strazi comerciale din oras. In Varhegy exista magazine unde mestesugarii lucreaza pentru a produce suveniruri, inclusiv obiecte sculptate, bijuterii si haine brodate.
Bulevardul Andrassy are unele dintre cele mai incantatoare si costisitoare magazine ale unor firme renumite precum: Louis Vuitton, Gucci sau Roberto Cavalli.
Exista 5 piete mari principale in Budapesta, toate construite in secolul al XIX-lea in acelasi stil si toate deschise in aceeasi zi. Cea mai mare dintre ele este Központi Vásárcsarnok unde exista o mare varietate de legume, fructe, branzeturi si carne.

Cum te distrezi













Viata de noapte din Budapesta ofera o varietate de baruri, restaurante si discoteci. Exista de asemenea multe posibilitati de a participa la concerte de muzica folk, jazz sau clasica.

Ce mancam 















Budapesta are un numar ridicat de cafenele si restaurante care servesc o mare varietate de feluri de mancare. Restaurantele servesc atat preparate din bucataria locala cat si din cea internationala.
Legumele fierte sunt folosite des in bucataria ungureasca, iar carnea cea mai folosita este cea de porc si de pui. Paprika este cel mai raspandit condiment, iar smantana este una alt ingredient foarte folosit. Amandoua se folosesc la gulas. Vinurile unguresti sunt placute la gust si accesibile ca pret.

NU RATA IN BUDAPESTA
● Castelul Buda
● Podul cu Lanturi
● Bastionul Pescarilor
● Piata Eroilor
● Parlamentul
● Vaci Utca
● Biserica Matthias
● Piata Centrala din Budapesta

Clima

                           Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct.
Temperatura
medie (ºC)        11   16   19   21   21    17     12